Artemis Fowl

Tästä alkaa Artemis Fowlin suuri seikkailu keijujen ja kentaurien kanssa. Eoin Colferin luoman sarjan ensimmäinen kirja kantaa samaa nimeä koko sarjan kanssa eli Artemis Fowl.

Artemis Fowl on nuoresta iästään huolimatta hyvin älykäs poika. Mutta onko edes 12-vuotiaalla lapsinerolla mahdollisuuksia koko keijujen poliisi armeijaa vastaan?

Komisaario Holly Short on pinnalla suorittamassa Hallin (melkein kuin ihmisten poliisi laitos) antamaa tehtävää. Tehtävän ei suju parhaalla mahdollisella tavalla ja kuunneltuaan komentajan nuhteet Holly lähtee suorittamaan rituaalia (keijuen pitää tehdä se tasaisin väliajoin, jotta heidän taikuutensa säilyy). Holly menee hiljaiseen paikkaan rauhoittuakseen keikan jälkeen. Mutta Holly ei olekkaan paikalla yksin ja saa huomata tämän vasta kun on jo liian myöhäistä.

Artemis on saanut haltuunsa yhden keijuista ja aikoo tämän avulla päästä käsiksi keijujen suuren kulta aarteeseen. Keijut lähettävätkin joukon parhaita Hallin keijuja pelastamaan Hollya savimiehen (nimi, jolla keijut kutsuvat ihmisiä) kynsistä. Ongelmana on vain se, että keijut eivät saa mennä ihmisten koteihin ilman, että heidät on kutsuttu. Keijut saavat kuitenkin pian huomata, että tämä ei ole heidän ainut huolen aiheensa. Nuori savimies tuntuu nimittäin tietävän keijuista paljon enemmän kuin ihmisten kuuluu. Mistä nuori rikollisnero Artemis Fowl on saanut selville keijujen kaikki salaisuudet? Keijuille ei jää muite vaihtoehtoja kuin käyttää heidän viimeistä ja pahinta asettaan.

Artemis Fowl sarja jatkuu seuraavissa kirjoissa aivan yhtä jännittävänä ja mukaansa tempaavana kuin tämä ensimmäinenkin. Vaikeasta alusta huolimatta Artemiksesta tulee keijuen pitkäaikainen seuralainen sekä hyvässä, että pahassa. Artemis auttaa keijuja mm. kukistamaan hiisikapinan ja estää pahan tontun aikeet.

Kirjat vetävät puoleensa hyvin vahvasti ainakin minua. Jännittävät juonen käänteet pitävät lukijan otteessaan loppuun asti. Eoin Colfer on onnistunut liittäämään tarinaan myös hyvää huumoria, joka saa nauramaan ääneen. Sarjan edetessä saamme enemmän tietoa niin itse Artemiksestä kuin keijuistakin. Artemis Fowl: Salaiset kansiot kertoo keijuista kaiken tarvittavan ja päästää meidät entistä lähemmäksi kirjan henkilöitä ja myös itse kirjailijaa.

Itse olen päässyt sarjassa seitsemänteen kirjaan enkä ole vieläkään saanut tarpeekseni, tästä nuoresta nerosta. Suosittelen Artemis Fowl-sarjaa niille jotka pitävät keijuista, kääpiöistä ja kenteureista. Sopii näin vähän vanhemmillekin lukijoille. Ei ehkä voita Harry Potteria, mutta läheltä liippaa.

~Marsu~