Matthew Hoffman: Koiran elekieli. Miten koirat viestivät -Avain onneliseen yhteiseloon.

Tässä on hyvä ja hyödyllinen kirja kaikille koiranomistajille, ja koirista ylenpäätään kiinnostuneille. Kirja käy läpi koiran elekieleen liittyviä asioita mielenkiintoisella tavalla. Tietysti puhutaan paljon itse koiran eleistä, mitä ne kertovat, miten ne kehittyvät, ja mikä niiden tarkoitus on.  Lisäksi asiaa käydään läpi ihmisen käyttäytymisen kautta, ja kerrotaan niitä syitä, miksi me ymmärrämme koirien eleitä väärin, ja miksi koirat eivät aina tottele meitä. Tämä tottelemattomuus johtuu varsin usein epäselkeästä viestinnästä. Eli toisin sanoen kirjassa käsitellään myös eleiden väärinkäsityksiä puolin ja toisin.

Tässä kohdin monet varmasti tuhahtavat, ja toteavat tuntevansa oman karvaturrinsa läpikotaisin. Toteavat vielä, että kaikkihan tuon tietävät, että heiluva häntä tarkoittaa onnellisuutta, ja kyynärpäät lattiassa, takapuoli pystyssä oleva koira pyytää leikkimään. Totta, nämä ovat niitä "perusjuttuja", jotka suurinosa ihmisistä tietää. Kirja paneutuukin varsinaisten eleiden lisäksi koiran ja koiranomistajan väliseen kommunikointiin, sekä siihen, miksi se usein epäonnistuu. Tähän epäonnistumiseen tarjotaan neuvoja, sekä myös niin sanottuja korjausliikkeitä, joita voidaan tehdä huomattuamme esimerkiksi, että koira valtaa liikaa omaa tilaamme kotona.

Olen itsekin koiranomistaja, ja tartuin tähän kirjaan epäillen sitä jälleen yhdeksi täysin jonninjoutavaksi koirakirjaksi. Lukiessani kirja osoittautui kuitenkin ylättävän todenmukaiseksi ja hyödylliseksi. Aloin kiinnittää enemmän huomiota oman koirani käyttäytymiseen, sekä sen rituaalimaiseen tapaan tehdä asioita aina tietyssä järjestyksessä. Oli hauskaa huomata tietävänsä, mitä se seuraavaksi aikoo tehdä, ja milloin se aikoo haukahtaa vastalauseensa jollekin tekemisilleni. Jouduin siis useampaan kertaan toteamaan kirjan olevan oikeassa, myös joissakin ongelmakohdissamme. Ei siis mikään turha opus! Suosittelen. Tästä saa perustiedon ja detaljien lisäksi myös hyödyllisiä vinkkejä.

~Dapi~