Terry Pratchett Totuuden Torvi

 
Ankh-Morpork on jälleen kokemassa muutosta. Tällä kertaa muutoksen aiheuttajat ovat kääpiöt, sillä he tuovat kaupunkiin painokoneen. Pian ilmestyy Ankh-Morpokin ensimmäiset uutiset ja hyvin pian sanomalehti saakin suuren suosion. Mutta koska Ankh-Morpok ei ole aivan tavallinen kaupunki, niin tästä seuraa ongelmia. Samaan aikaan kaupunkiin saapuu kaksi salaperäistä tyyppiä, joilla ei ole hyvät aikeet mielessä. Hämmennystä aiheuttaa myös patriisi Vetinari oudolla käytöksellään ja mietintään nousee, pitäisikö valita jo uusi patriisi. Unohtaa ei saa myöskään koiria; niin puhuvia, kuin puhumattomiakin.
 
Terry Pratchettin romaani ”Totuuden Torvi” on 25. Kiekkomaailmaan sijoittuva kirja. Pratchettin muiden kirjojen tavoin tästäkään ei puutu jännityksiä ja outoja ja yllättäviä tilanteenmuutoksia. Välillä kuitenkin tuntui, ettei tämä kirja oikein mitään uutta tarjoa. Samoja asioita hieman eritavalla kirjoitettuna. Pohtia kyllä saa, onko Pratchettin mielikuvituksen terävin kärki jo taittunut, vaikka täytyy se myöntää, että monen tarinan jälkeen on vaikeaa keksiä mitään uutta. Huomaamatta vain alkaa toistaa itseään. Vaikka ”Totuuden Torvi” oli omalla tavallaan hieman puuduttava, niin silti alkukangertelusta ylipäästyä halusi vain lukea. Voisi sanoa, että muihin Kiekkomaailmaan sijoittuvien romaaneihin verrattuna tämä on keskitasoa; ei aivan sieltä parhaimmasta päästä, mutta ei mikään kovin huonokaan.
Pratchettin kiekkomaailman sijoittuvat kirjat ovat jokainen oma kokonaisuutensa ja niitä voi lukea melkeinpä missä järjestyksessä tahansa. Kumminkin on hyvä huomata, että joidenkin kirjojen osalta olisi hyvä, että olisi lukenut jonkin aikaisemmin ilmestyneen kirjan, että pysyisi kärryillä. Viitteitä aikaisemmin ilmestyneisiin kirjoihin on välillä aika paljonkin. ”Totuuden Torvi” oli kuitenkin sen verta selkeä kirja, että uskon, että sitä lukiessa pysyy kärryillä mukana, vaikkei olisi aikaisemmin ole Pratchettin kirjoja lukenutkaan.

 

~ Olin seppä jo syntyessäni