Musta

Nyt on kotimaisen kirjallisuuden vuoro. Eppu Nuotio on suomen yksi tunnetuimpia rikoskirjailijoita ja siksi valitsin seuraavaksi kirjakseni hänen rikosramaaninsa nimeltä Musta. Se on kertomus tummaihoisesta toimittajasta Pii Marinista, joka joutuu kohtaamaan sekä henkilökohtaisia, että koko Suomea mullistavia ongelmia.

Pii sai unelmiensa työn Yle:n uutisten ankkurina ja kaikki muukin näytti olevan hyvin, kunnes Pii alkoi saada rasistisia uhkailuja, jotka vaativat hänen poistamistaan ruudusta. Piille vakuutettiin, että toimitus ei alentuisi uhkailijoiden tahtoon, mutta  loppujen lopuksi Pii joutuu lähtemään. Ensin Pasilasta ja sitten koko helsingistä. Pii ei olisi tulisieluisena naisena tätä sulattanut ellei hänellä olisi samaan aikaan ollut henkilökohtaisiakin ongelmia. Pii saa tietää, että hänen pitkäaikainen miesystävänsä Sami on pettänyt häntä ja on saamassa lapsen tämän uuden naisen kanssa. Pii ei kestä tätä yhteisvaikutusta ja joutuu siis muuttamaan uuteen työpaikkaan ja kaupunkiin.

Tarinamme alkaa kun Pii on ollut töissä Lounai-suomen uutisissa kolmisen kuukautta ja hän saa uuden työtehtävän. Läheltä kaupunkia Käkelästä on löytynyt murhatun naisen ruumis. Pii lähtee tekemään juttua "normaalista murhasta", mutta saa kauhistua kuullessaan työtoveriltaan, että kuollut nainen on naispappi, joka on kaiken lisäksi vielä viimeisillään raskaana. Tämä uutinen kuohuttaa koko suomea, "Kuka muka haluaisi tappaa raskaana olevan naisen ja vieläpä papin". Eikä Piikään osaa pitää näppejään erossa murha tutkimuksesta vaan alkaa itse kaivella juttua yhä syvemmältä ja syvemmältä, toimittaja kun on. Pii löytää muita vastaavia tapauksia, joissa murhan uhrina on ollut raskaana oleva nainen, mutta poliisit eivät ole tätä yhteyttä huomanneet. Pii huomee olevansa liian syvällä vasta kun on liian myöhäistä.

Piin henkilökohtainenkaan elämä ei ole aivan kohdallaan. Sami pyytää Piiltä apua ja kun Pii ei vastaa Samin puheluihin, hän tulee yllättäen käymään. Vanhasuola alkaa janottaa ja arvaatte varmaan mitä siitä seuraa. 

Pii saa myös yhä ihmeellisiä ja pelottavia puhelinsoittoja, jotka meinaavat saada hänet järjiltään. Onneksi Pii löytää uudesta kaupungista lapsuuden ystävänsä Aikun ja alkaa tämän ansiosta lopulta viihtyä uudessa kaupungissa ja päättää sittenkin yrittää pärjätä siellä.

Piin ja Samin yhden yön seikkailu ei jää ilman seurauksia vaan Pii tekee raskaustestin ja saa tietää, että on raskaana. Ja näin myös hän on murhaajan tähtäimessä.

Musta on toiminnallinen ja arvaamaton rikosromaani, jossa on jännittäviä näkökulmia. Eppu Nuotio kirjoittaa mm. välillä tappajan näkökulmasta ja tämä tuo lisä jännitystä. Välillä rupeaa jopa pelottamaan Piin puolesta, kun huomaa miten lähellä vaaraa hän onkaan.
 
~Marsu~