Don Rosa: Roope Ankan elämä ja teot 2, Kaikki lisäseikkailut

 

Roope Ankan elämä ja teot 2 ei ole jatko-osa ensimmäiseen sarjakuvakirjaan, vaikka niin ensinäkemältä saattaa vaikuttaakin. Rosan tekemän ensimmäisen osan tarkoitus oli läpivalaista Roopen elämää lapsuudesta nykypäivään käyttäen hyväksi kaikkia Carl Barksin antamia tiedonmurusia, kun taas toisen osan nimikekkin "kaikki lisäseikkailut" kertoo, että kyseessä on ensimmäistä osaa täydentävä opus. Tarinat siis sijoittuvat ensimmäisessä osassa kerrottujen tarinoiden perään, eli jatkavat niitä. Vaikka kaikkiin lukuihin ei olekaan tehty jatkoa, ei se haittaa vähäänkään lukukokemusta. Päinvastoin, siitä saa hyvän tekosyyn kaivaa edellinen osa esiin ja lukea huikeat tarinat uudelleen!

Roope Ankan elämä ja teot 2 tarinat alkavat useimmiten kehyskertomuksista, (toisin kuin 1 osassa), joissa ankanpojat tai Aku ihmettelevät jotakin esinettä tai pyytävät Roopea kertomaan menneistä ajoista. Tarinat loppuvat monesti myös siihen, että Roope palaa muistoistaan takaisin nykyaikaan, eli ympyrä niin sanotusti sulkeutuu. Tarinat ovat taattua Rosan pikkutarkaa ja realistista piirrostyyliä, joista löytää aina joka lukukerralla jotakin uutta, sekä tuttuun tapaan taustalla tapahtuu usein aivan omiaan. Huumori on hersyvää ja hulvatonta, ja monesti tapahtumaan ja historiaan sidottuja. Tosin vastakohtiakin löytyy. Esimerkiksi Yukonin sydämet on varsin liikuttava ja kaihoisa tarina, joka kertoo Roopesta ja Kultu Kimalluksesta. Tarinoiden kansikuvista ja aloitusruuduista löytyy tuttuun tapaansa myös D.U.C.K. (Dedicaded to Uncle Carl from Keno), joita on aina hauskaa (ja turhauttavaakin) etsiä. Jokaisen tarinan jälkeen on annettu Rosalle muutaman sivun pituinen tila kertoa, miten kyseinen tarina syntyi, ja mitä erikoista siinä mahdollisesti on.

Kirjassa on viisi lukua, sekä kaksi bonuslukua. Näistä bonusluvuista Lumikenttien kimallus syntyi ennen muita tarinoita, ja  Unelmoiden läpi elämän vasta muiden jälkeen. Kirjan muut viisi lukua ovat: 0 -Ensilantin tarina, 3B -Cutty Sarkin cowboykapteeni, 6B -Hämäyksen hurrikaani, 8B -White Agony Creekin vanki, 8C -Yukonin sydämet, 10B -Culebran liikenero.

Luettuani kirjan, en voi jälleen muuta kuin nostaa kuvitteellista hattuani Don Rosalle! Suosittelen lämpimästi kaikille Rosa-faneille ja Roopen nuoruusvuosista kiinnostuneille. Tämä kirja ei jätä ketään kylmäksi! Kannattaa myös varata viereensä nenäliinoja, sillä huumori osuu helposti hermoon ja saa nauramaan vedet silmissä!

 ~Dapi~