Don Rosa: Pako Kielletystä Laaksosta ja muita Don Rosan parhaita

Ankka-piirtäjä Don Rosa on jälleen pistänyt parastaan Aku Ankan julkaisemassa uudessa kovakantisessa kirjassa. Luvassa on jälleen takuuvarmaa Rosaa: tarkkaa ja ilmeikästä piirrosjälkeä, sekä hillittömän hilpeää sanailua, huumoria (myös rivien välistä luettavaa), sekä vauhdikkaita juonenkäänteitä tarjoamaan hihitystä ja käkätystä lukijalle. Bonuksena ovat tavalliseeen tapaan D.U.C.K-omistuskirjoitukset (Dedicated to Uncle Carl from Keno) niin tarinoiden kansikuvissa kuin myös aloitusruuduissa. Eli myös turhauttavaa ja palkitsevaa etsintää on tavalliseen tapaan luvassa, kuten myös d.u.c.k-ilonpilaajat, joilla voi tarkistaa, onko löytänyt kirjaimet oikeasta kohtaa, vai ovatko silmät jo menneet sekaisin etsimisestä!

Rosan kirja sisältää nimikkotarinana Pako Kielletystä laaksosta, joka on jatkoa Carl Barksin tarinalle Kielletty laakso. Nimensä mukaan kirja sisältää kuitenkin myös muita Rosan fantastisia tarinoita, joista vain kaksi yhdestätoista tarinasta on julkaistu aiemmin Aku Ankkka lehdessä jatkosarjoina. Nämä ovat: Kirje kotoa, sekä Musta ritari slurppaa jälleen. Eli antoisia lukukokemuksia on tiedossa.

Henkilökohtaisesti olen ihastunut Rosan tekemään pikkutarkkaan piirrosjälkeen, ja etenkin siihen, kuinka hahmojen ilmeet kertovat tunteita ja mielipiteitä myös rivien välistä. Tietenkin myös hurtti, ja toisinaan ehkä hieman vinksahtanutkin, huumori puree meikäläiseen kuin veitsi voihin. Lisäksi tarinoiden hieno eteneminen ja tarkoituksellisuus tarjoavat lukijalleen haastetta, ja antaa jotakin jonka takia lukea tarina. Rosa yhdistääkin monesti tarinoihinsa viittauksia joihinkin Barks-sarjoihin, jolloin hahmoille on selvästi kehittynyt oma historiansa, jota useammat hahmot voivat muistella yhdessä. Puhumattakaan Rosan tekemä historiallinen tutkimus esimerkiksi Kirje kotoa-tarinaan on todella arvostettavaa. Harvoin tekijät jaksavat kaivaa enää nykyään esille historiafaktaa ja muokata sitä tarinoidensa tueksi.

Sanomattakin lienee selvää, että tässä on luettavan arvoinen kirja kaikille niin A-Ankan ystäville kuin Don Rosa -faneillekin! Suosittelen siis, että otatte suunnaksi lähimmän kirjaston, kirjakaupan tai vaihtoehtoisesti ystävänne kirjahyllyn, painatte pyrstönne penkkiin,  ja uppoudutte varmat naurut tarjoavaan opukseen!

~Dapi~