Hideyuki Kikuchi: Vampire Hunter d vol.3, Demon Deathchase

Vampire Hunter D- sarjan kolmannesta novellista on tehty suurta mainetta niittänyt anime-elokuva Bloodlust vuonna 2001, sekä manga-versio. Alkuperäisesti kirja on ilmestynyt japanissa 1985, ja englanniksi käännettynä 2006. Kirjan kuvituksesta vastaa Yoshitaka Amano, joka on sittenmmin tullut tunnetuksi useista kirja- sekä mangakuvituksista.

Kirjan juoni-kuvio noudattelee samaa kaavaa, kuin mitä manga-versiossa. (Huom. Bloodlust-elokuvassa loppu on täysin erilainen.) Eli, kirjan tapahtumat alkavat siitä, että Mayerling-niminen Aatelinen on siepannut erään kylän kylänvanhimman tyttären mukaansa. Epätoivoinen isä kääntyy D:n puoleen ja palkkaa tämän takaa-ajoon. Varmistaakseen, että tytär saadaan varmasti takaisin vahingoittumattomana, hän palkkaa tehtävään myös pahamaineisen Marcus-klaanin, joka ei kaihda keinoja lunastaakseen palkkion itselleen.  Tästä asetelmasta alkaa hurja takaa-ajo, jonka ensimmäisenä esteenä on kokonainen kylä muutettuna vampyyreiksi, jota seuraa yhteenottoja Marcus klaanin kanssa, sekä Barbaroisin hirviö-kylästä palkatut Mayerlingin palkkaamat henkivartijat. Pystyykö D tällä kertaa suorittamaan tehtävänsä ajoissa, vai onko jo aivan liian myöhäistä?

Kirjassa tuodaan hienosti esille takaa-ajon jännitys, sekä alati kasvava jännitys Marcus-klaanin ja D:n välillä. Kirjasarjan tässä osassa D ei ole itse oikeastaan pääosassa, vaan kirjassa keskitytään enimmäkseen Marcus-klaanin nuorimmaisen, Leilan, henkiseen taisteluun veljiään vastaan, kun hän alkaa tehtävän edetessä oivaltaa, että vampyyrinmetsästys, ei ehkä sittenkään ole elämässä kaikki kaikessa. Kirja onkin ehkä kertookin enemmänkin hänen vapautumisestaan henkisistä kahleista, ja asenteiden muutoksesta. Tämän kaiken tietenkin aiheuttaa D:n hiljaisen voimakas persoona, joka saa Leilan kyseenalaistamaan omia toimiaan. Toisaalla taas selviää, että takaa-ajettu pari ovatkin rakastavaisia, jotka ovat pakomatkalla ihmisten ennakkoluuloista ja vihasta. Siinä mielessä kirja onkin myös kaunis rakkaustarina yli roturajojen. Ikäänkuin osoitus siitä, että Aatelisetkin osaavat rakastaa siinä missä ihmisetkin.

Kaiken kaikkiaan kirja on jännittävä lukukokemus, joka toisinaan saa lukijansa värähtämään pelosta ja inhosta, sekä myös virnistämään leveästi sen yksinkertaiselle tilannekomiikalle. Vuosikymmenet eivät ole haalistaneet Kikuchin kaunista kauhuproosallista kerrontaa. Kirjoillehan on ominaista se, että tarinat kerrotaan ikäänkuin puolueettomasta näkökulmasta, henkilöhahmojen ulkopuolelta. Kerronta ei monesti ole kovinkaan tarkkaa, kuten nykykirjallisuudessa on totuttu, vaan Kikuchi antaa tilaa lukijan mielikuvitukselle. Tässä mielessä voisi sanoa, että kirjan teksti on  lähes runollista joissakin kohdin. Tai ehkä se johtuu vain englanninkielen hienoista koukeroista. Vaikea sanoa. Joka tapauksessa kirja on hieno lukukokemus!

 

Hideyuki Kikuchi: Vampire Hunter D vol.4, Tale of the Dead Town

Vampire Hunter D -sarjan neljäs osa on julkaistu japanissa 1986, ja englanniksi se ilmestyi vuonna 2006. Kirjan kuvituksesta vastaa edelleen Yoshitaka Amano. Kirjasta on myös ilmestynyt manga-versio (josta voitte lukea arvosteluni elokuun blogista).

Eli, tarina alkaa siitä, kun D on matkalla uuteen tehtäväänsä, kun hän sattuu sopivasti paikalle pelastamaan kaksi ihmistä liskopetojen hyökkäykseltä. Pelastamansa tytön, Lori, perhe oli jo saanut surmansa, kun paikalle oli osunut toinen matkalainen, John M. Brasselli Pluto Viii. D lähtee Brassellinin kanssa viemään ydinsäteilystä kärsivää tyttöä sairaalaan, kun he törmäävät maan yläpuolella leijuvaan kaupunkiin. Käy ilmi, että Lorin perhe oli peräisin kaupungista, mutta häntä ei tahdota sinne takaisin.  Selviää kuitenkin, että D on kutsuttu kaupunkiin, joten he pääsevät sisään ja saavat Lorin sairaalaan. Käy ilmi, että pormestarin tytär on joutunut vampyyrin hyökkäyksen kohteeksi. Tilannetta hankaloittaa se, että kaupunkiin ei ole otettu aikoihin ketään ulkopuolista kyytiin, joten syyllisen täytyy olla joku kaupunkilaisista. Mutta kuka? Kaupunki on etsitty läpikotaisin useasti, ja jokaista asukasta on kuulusteltu, ja jokainen heistä pystyy kävelemään auringon alla...

D joutuu toimimaan salapoliisin tavoin selvittäessään syyllistä. Tuntuu kuin jokaisella kaupunkilaisella olisi jotakin salattavaa. Kukaan ei halua auttaa puoliveristä vampyyrinmetsästäjää, vaan he haluasisivat ajaa hänet pois kaupungista. Entä mikä rooli on kaupungista toiseen matkustavalla lääkärilllä, Tsurugilla? Tuntuu kuin hänellä olisi jotakin hampaankolossa D:tä vastaan. Entä mitä Lorin perhe, jotka olivat kemistejä, oikein tutki? Kukaan ei tunnu tietävän, tai ei suostu kertomaan. Outo aura lepää koko kaupungin päällä, ja D aavistaa pahaa. Jotenkin kaikki selvästi liitty Lorin perheeseen, salaperäiseen vampyyriin, kaupungin pormestariin, sekä tummaan vierailijaan 200 vuoden takaa...

Lukija joutuu itsekin yhdistelemään johtolankoja ja selvittelemään vuosien takaisia tapahtumia. Tässä mielessä kirja toimiikin hienona kauhulla höystettynä dekkarina. Tapahtumat rullaavat jouhevasti eteenpäin, eikä yllätyksiltäkään vältytä. Loppuratkaisu antaa odottaa itseään aivan loppuun asti! Kaiken kaikkiaan mahtava lukuelämys!   

Tarkoituksenani on lukea koko parinkymmenen kirjan pituinen sarja, ja kertoa teille mielipiteeni niistä. Tästä eteenpäin jatkan arvostelujani kirja kerrallaan, kunhan saan niitä käsiini...

 

~Dapi~