Nälkäpeli - Suzanne Collins

Joka vuosi 12 vyöhykettä joutuvat lähetettämään lapsistaan yhden pojan ja yhden tytön tribuuteiksi Capitolin järjestämään nälkäpeliin. Nälkäpeli on Capitolin asukkaiden viihdettä, jossa tribuutit joutuvat areenalle ja taistelevat toisiaan vastaan kunnes enää yksi on jäljellä. Viimeisenä eloonjäänyt voittaa pelin ja saa osakseen hurmiomaista ihailua eikä hänen tarvitse ikinä enää kärsiä köyhyydestä.

Elonkorjuu päivänä jokaiselta vyöhykkeeltä arvotaan 12 - 18 vuotiaista tytöistä ja pojista osallistuja peliin. 24 tribuuttia viedään Capitoliin koulutuskeskukseen, jossa he opettelevat taistelutaitoja ja selviytymistä vaativissa olosuhteissa. Koulutuksen aikana heidän on samalla tehtävä vaikutus Capitolin asukkaisiin ja sponsoreihin. Koulutuksen jälkeen heidät viedään areenalle ja he taistelevat.

Tämä peli on kosto 13 vyöhykkeen vuosia sitten järjestämästä kapinasta vallanpitäjiä vastaan. Vyöhykkeiden hävittyä taistelu Capitol tuhosi varoittavana esimerkkinä muille vyöhykkeen numero 13. Muistutukseksi ylivertaisuudestaan he pakottavat vuosittain nuoret miehet ja naiset tappamaan toisensa areenalla ja tätä kaikkea on vyöhykkeillä katsottava telkkarista ja pidettävä juhlana.

Nyt nälkäpeli järjestetään 74:ttä kertaa. Kaikki osallistumiskelpoiset tytöt ja pojat jännittävät sitä, ketkä joutuvat tänä vuonna peliin mukaan. Myös vyöhykkeellä 12 eräs tyttö asettuu arvonta joukkoon. Katniss Everdeen on 16-vuotias nuorinainen.  Hän on jo vuosia joutunut elättämään itsensä ja perheensä salametsästyksellä. Katnissin pikkusisko on ensimmäistä kertaa arvottavana ja enemmän kuin mitään muuta Katniss pelkää, että hänen hauras siskonsa joutuu areenalle. Arpa noukitaan isosta kulhosta ja onnetar lukee nimen ”Primrose Everdeen”. Katniss ei voi antaa siskonsa joutua tribuutiksi, joten hän ilmoittautuu vapaaehtoiseksi.

Nälkäpeli kirja seuraa Katnissin matkaa areenalle ja hänen edesottamuksistaan siellä. Suzanne Collins on saanut nälkäpeli kirjasarjasta huiman hyvää palautetta kautta maailman. Sarjankin nimeä kantava avaus osa saa lukijan jännittämään tapahtumia kirjan alusta aina loppu metreille saakka. Tämä kirja on jännittävä ja mukaansa tempaava lukukokemus. Lisäksi hienot kuvailut ja huumori saivat ainakin minut koukkuun. Suosittelen Suzanne Collinsin Nälkäpeliä fantasia kirjallisuudesta pitäville ja jännitystä janoaville lukijoille. Nälkäpeli kirjasta on ilmestynyt myös elokuva, mutta suosittelen lukemaan kirjan ensin.

~Marsu