Dan Brown: Murtamaton linnake (Digital Fortress)

 

Tervehdys taas pitkästä aikaa minunkin puolestani! Minulla on ilo tarjota teille tällä viikolla lukemista pääsiäisen ajaksi. Kun kevään eteneminen laittaa jo menojalkaa vipattamaan, on hyvä lisätä adrenaliinia koneistoon hyvän jännärin avulla

Tällä kertaa päätin vaihtaa englanninkielisestä kirjallisuudesta suomenkieliseen, ja loikata samaan syssyyn jännityksen puolelle. Murtamaton linnake on Brownin esikoisteos, joka on noussut kirjalistoille vasta hänen neljännen kirjansa, DaVinci – koodin suosion nostattamana. Brownin muiden kirjojen tapaan Murtamaton linnake pitää sisällään vauhtia, piinaavaa jännitystä, useita läheltä-piti -tilanteita, informaatiota ja tietenkin huumoria pilkkeenä silmäkulmassa. Myöhempiin teoksiin verrattuna Murtamattomassa linnakkeessa on aavistuksen verran vähemmän informaatiota ja tietotulvaa ennestään tuntemattomista asioista. Tämä ei kuitenkaan haittaa menoa lainkaan. Kirjassa keskitytäänkin informaatioähkyn sijasta henkilöhahmoihin, ja algoritmisten ongelmien ratkomiseen.

Kirjan juonikuvio on kaikessa yksinkertaisuudessaan tehty kutkuttavan monimutkaiseksi. Tarina alkaa siitä, kun NSA:n pääkryptologi Susan Fletcher kutsutaan töihin kesken normaalin lauantaipäivän. Kuten arvata saattaa, kyseessä on miltei kansainvälinen hätätilanne. Tällä kertaa se ilmenee tosin algoritmisia tiedostoja dekoodaavien kryptologien osastolla. Heidän rakentamansa superdekoodari TRANSLITR näyttää löytäneen murtamattoman koodin, jonka on sanottu olevan mahdoton toteuttaa. Koodin kehittäjä on esittänyt uhkavaatimuksen NSA:lle, jonka tulisi julkistaa TRANSLITR tai muuten murtamaton koodi leviäisi kaikkien maailman kansalaisten käyttöön. Tästä seuraisi se, että kaikki internetin kautta lähetettävä liikenne, niin sähköpostit kuin skype-keskustelutkin voitaisiin suojata murtamattomalla koodilla, jolloin siis datan dekoodaus olisi täysin mahdotonta. Toisin sanoen kaikki mustanpörssin liikenteen seuraaminen ja terroristien suunnitelmien estäminen olisi mahdotonta. Murtamatonta koodia ei nimensä mukaisesti pystyttäisi murtamaan.

Kun vielä soppaan lisätään se, että murtamattoman koodin tekijä löydetään kuolleena keskellä päivää Espanjan kadulta, ja koodin avaamiseen tarvittava salasana on kadonnut, on näytelmä valmis. Koodi-avainta lähetetään etsimään ”nopealle pikavisiitille” tuiki tavallinen kielitieteen professori David Becker, joka saa tuta, että yksinkertaisinkin asia voi mennä kauhealla tavalla pieleen. Nimittäin David ei suinkaan ole ainut, joka etsii koodi-avainta…

Tapahtumien kulkua seurataankin sekä Davidin toivottoman etsintäretken kautta, sekä tiivistetään tunnelmaa ratkomalla salaisuuksia huipputeknisellä kryptologian laitoksella. Brown on onnistunut täydellisesti luomaan mukaansatempaavan, piinaavan jännittävän kokonaisuuden. Juonenkäänteistä osa on ennalta arvattavia, mutta suurin osa tulee henkeäsalpaavina yllätyksinä. Henkilöhahmoihin on helppo samaistua, ja kirjailija antaa sopivasti lukijan omalle mielikuvitukselle tilaa. Brownin muiden kirjojen tapaan Murtamaton koodi sisältää paljon sellaista tietoa, mitä ei ennen ole tullut edes ajateltuakaan, mutta ei kuitenkaan sorru liikaa prassailemaan tiedoillaan. Kaikki oleellinen selitetään, ja ongelmia jätetään lukijan ratkottavaksi moneen otteeseen siten, että vastauksia niihin saa vasta myöhemmin. Murtamaton koodi on omaa uteliaisuutta ja älynystyröitä hivelevä teos, yhdistettynä huimaavaan jännitykseen. Se on juuri sellainen, jota ei malttaisi millään laskea käsistään pois. ”Vielä yksi sivu!”, ja sitten lähden…

 ~Teidän, Däpi~