Mika Waltari – Jumalaa paossa
 
 
Äärimmäisen kiireen ja tenttisuman takia valitsin kirjoitusvuorolleni Mika Waltarin ensimmäisen julkaistun, lyhyen kertomuksen. Jumalaa paossa kertookin klassisen kasvutarinan viime vuosisadan alkupuolelta yhdistettynä Jumalan johdatukseen. (Olen kuullut kerrottavan, että Waltari itse olisi aikoinaan harkinnut papin uraa.) Kirjassa korostetaan Jumalaa, ja hänen läsnäoloaan kaikessa. Teos onkin pieni ylistys Suomen Merimieslähetysseuralle ja sen tekemälle arvokkaalle työlle. Tarinan kerronta on vanhahtavaa ja kuvailua varsin vähän, joten lukijan täytyy itse täyttää tarina omalla mielikuvituksellaan. Kun sitten on tottunut lukemaan hieman vanhakantaisempaa tekstiä, joka olikin aluksi varsin huvittavaa, alkaa itse tarinakin hahmottua.
 
Nuori miehenalku Aarne Tammi riutuu seitsemäntoistavuotisen elämänsä tylsässä suossa, jossa äiti vain paasaa Jumalasta ja raamatusta. Kyllästyttyään kuuntelemaan jatkuvaa saarnausta, ja särjettyään sydämensä nähdessään tyttönsä toisen miehen seurassa, päättää Aarne lähteä merille. Neljän vuoden päästä Aarne on vajonnut aivan pohjalle viinan ja muiden syntien viemänä. Lukuisten kapakkatappeluiden ja huuruisten näkyjen jälkeen Aarne joutuu viimein umpikujaan. Ja hän näkee valon. Hänen henkensä pelastaa eräs merimiespappi, jonka kanssa käytyjen keskusteluiden kautta hän alkaa pikku hiljaa ymmärtää elämää ja Jumalan läsnäoloa kaikessa. Hän tajuaa, että ehkä hänen elämänsä ei vielä olekaan ohi. Ehkä hänellä on sittenkin mahdollisuus hyvittää syntinsä ja elää täyttä elämää. Mutta se edellyttää täydellistä elämänmuutosta ja paluuta Suomeen, vannottuaan kerran, ettei enää koskaan palaa…
 
Vaikka en itse olekaan mikään harras uskovainen, niin pidin kirjaa ihan kohtalaisena. Ei siinä mitään elämää suurempaa tapahtunut, mutta antoi se hyvän kuvan viimevuosisadan alun maisemista ja ajatuksista. Eli, jos haluatte sivistää itseänne ja lukea Waltaria, niin tästä on hyvä aloittaa. Seuraavaksi sitten voittekin siirtyä niihin paksuihin ”tiiliskiviin”.
 
Teidän,
 
 ~Däpi~