Saiko Takaki, Hideyuki Kikuchi, Duane Johnson: Vampire Hunter D vol. 4

Manga perustuu Hideyuki Kikuchin kirjoittamaan suosittuun japanilaiseen kauhukirjasarjaan. Neljäs mangaosa perustuu kirjaan Vampire Hunter D 4: Tale of the Dead Town. Mangan on kuvittanut Saiko Takagi.

Sarjan maailmanhistoriasta hieman niille, jotka eivät aikaisemmin ole D:hen tutustuneet...

Ihmiskunta on lähes tuhonnut itsensä ydinsodassa, jonka syyt ja tarkoitukset ovat jo jääneet unohduksiin. Massiivisesta tuhosta selviytyneet joutuivat yllättäen hylkäämään vanhat elintapansa ja taistelemaan äärimmäisen raakoja olosuhteita, nälkää, ydinsäteilyä, sekä säteilyn seurauksena syntyneitä mutantteja, demoneita, ja hirviöitä vastaan. Sukupolvien vaihtuessa katosivat unohduksiin nykyisenä tuntemamme maailma, sen infrastruktuuri, teknologia ja kokonainen tapa elää. Ihmiset taantuivat toisin sanoen Keski-Aikaan.

Tästä pimeydestä nousivat valtaan vampyyrit, jotka kutsuivat itseään Aatelisiksi. He hallitsivat ihmiskuntaa rautaisella otteellaan useiden vuosituhansien ajan. He nostivat teknologiallaan Maan täysin uudenlaiseen kukoistukseen. Sitten, aivan yllättäen... jotakin tapahtui. Aatelisten mahti alkoi heiketä, ja he alkoivat hitaasti kuolla sukupuuttoon. Tämä aiheutti valtavien biologisten kokeiden ja veritekojen tie, Aatelisten etsiessä vimmatusti syytä tilansa heikkenemiseen.

Ihmiskunta näki tilaisuutensa vihdoin tulleen. Heidän joukostaan alkoi nousta esiin erilaisia yksilöitä, joiden voimat olivat suurempia kuin tavallisten kuolevaisten. Heistä sukeutui palkkionmetsästäjiä, jotka erikoistuivat oman alansa hirviöiden asiantunteviksi metsästäjiksi. Hitaasti, mutta varmasti Aatelinen toisensasa jälkeen joutui taistelemaan metsästäjiä vastaan päästään luvatun valtavan palkkion takia. Yksi heistä on vampyyrinmetsästäjä D. Hän on puoliksi vampyyri, puoliksi ihminen. Puoliverisyytensä tähden hyljeksitty ja pelätty, mutta vampyyrinmetsästäjänä ylitse muiden...

 Sarjassa eletään noin vuotta 12 090 Ajanlaskun jälkeen. Mangasarjan neljännessä osassa D on matkalla uuteen tehtäväänsä, kun hän yllättäen sattuu paikalle pelastamaan viimeiset eloonjääneet matkailijat eräänlaisten liskohirviöiden hyökkäykseltä. Molemmat, John M. Brasselli Pluto VIII ja Lori Knight,  lähtevät D:n mukaan maan yläpuolella leijuvaan, vaeltavaan kaupukiin.

Käy ilmi, että kaupungin pormestarin tytär on joutunut vampyyrihyökkäyksen kohteeksi. Ainoana ongelmana tapauksessa tuntuu olevan se, että kaupunkiin ei ole vuosikausiin tullut muukalaisia D;tä ja hänen pelastettujaan lukuunottamatta... Tästä johtuen D joutuu selvittämään kaupunkilaisten sekä pelastamiensa ihmisten taustoja, sekä kaivamaan esiin synkkiä tapahtumia vuosien takaa löytääkseen syyllisen.

Sarjan neljäs osa on normaaliin tapaan Saiko Takagin hieman paikoittain suttuiselta näyttävää piirrosjälkeä. Osa sivuista on piirretty huolelliseti yksityiskohtia myöten, mutta toisinaan ruuduista ei saa juurikaan selvää. Juonellisesti manga  on pettymys. Puitteet ja tunnelma ovat valmiina, mutta jotakin olennaista puuttuu. Tarina tuntuu hajoavan erillisiin osiin, joilla ei oikeastaan ole mitään tekemistä keskenään. Ainakaan, että se olisi juonen kannalta tärkeää. Voisi sanoa, että kaikki tapahtumat, joissa D ei ole mukana, ovat täysin turhia. Hän tuntuu olevan ainut tarinan koossapitävä voima. Tosin, jotenkin tuntuu, että edes D ei ole tässä tarinassa oikein vedossa, vaikka hänen yli-inhimillisistä voimistaan näytetäänkin taas jotakin uutta.

Täytyy myöntää, että en vielä ole lukenut novellisarjan alkuperäistä osaa (saatavana nykyisin englanniksi käännettynä!!!). Tästä johtuen, saattaa olla että alkuperäinen tarina on niin monijakoinen, että on voinut olla vaikeaa siirtää sitä lyhyeksi, järkeväksi mangaksi. Toisaalta, eikö silloin olisi voinut keskittyä vain olennaiseen? Noh, joka tapauksessa, suosittelen kaikille D faneille. Toivotaan, että seuraava osa on taas totutun laadukasta Vampire Hunter D:tä.

Vampire Hunter D:stä on myös tehty kaksi hienoa anime elokuvaa. Ensimäinen 1985 vuonna valmistunut perustuu ensimmäiseen novelliin/mangaan. Toinen, "Bloodlust" valmistui vuonna 2000, ja perustuu sarjan kolmanteen novelliin/mangaan. Liikkeellä on myös ollut huhuja kolmannesta tekeillä olevasta elokuvasta...

~Dapi~